Arbetstillfredsställelsen har förblivit på en god nivå
I enkäten om arbetsgemenskapen, som genomfördes i början av hösten, utredde vi personalens välbefinnande i arbetet inom fem delområden:
- i det egna arbetet
- fungerande arbetsgemenskap
- chefens handlingar
- kompetens och förnyelse
- funktionsförmåga och resurser.
Svarsprocenten låg på 72 (86 % 2020). Alla svars totala medeltal var 3,86 (på en skala 1–5). Resultatet ändrades inte jämfört med resultatet av enkäten 2020.
Mest starka sidor såg personalen i chefsverksamheten och i sin egen funktionsförmåga att både fysiskt och psykiskt besvara kraven som sakkunnigarbetet ställer. Målsättningen för det egna arbetet och smidigheten upplevs också ligga på tämligen god nivå.
De största utvecklingsbehoven framträdde under punkterna ”Vi vågar också tala om svåra ämnen” och ”Vi funderar tillsammans kring hur förändringar påverkar vårt arbete”.
På enheternas möten där resultaten diskuterades framgick det att utvecklingsbehovet egentligen inte gäller hur det interna samarbetet fungerar inom enheten utan framför allt samarbetet mellan enheterna och när det gäller att förstå processer på bolagsnivå. Särskilt önskade personalen att man i högre grad tillsammans analyserar effekterna av förändringar. Även behovet av att bli hörd har ökat.
Resultaten av enkäten om arbetsgemenskapen har behandlats i ledningsgruppen och det har samlats in teman utgående från verkstäderna som kommer att användas som utgångspunkt för åtgärdsplanerna för 2023.
Intressant för dig
Vad avslöjar personalsiffrorna?
Vår verksamhet är länge befunnit sig på en måttlig tillväxtkurva och vi rekryterar i huvudsak arbetstagare för tillsvidareanställningar på heltid.
Hansel-klubbens verksamhet blev livligare
Första hälften av 2022 präglades fortfarande av coronan och även på kontoret i Posthuset spelade vi corona i små hälsosäkra team.
Intressentgrupperna värdesätter Hanselmedarbetarnas kunskaper om juridik och konkurrensutsättning
Hansel följer regelbundet upp kund- och leverantörsnöjdheten.